תיאור הסדנאות

10:00: ניר גרין, יפעת פרס

תשובת הגוף נפש – הבנת מושג האימבודימנט מתוך גוף הידע של התאוריה הפוליוואגאלית

עידן האימבודימנט מנכיח בתוך השיח הטיפולי את המסקנות העולות מעולם המדע על טיב הקשר של הגוף והנפש. את היות שתי המהויות האלו קשורות אחת לשניה בקשר אדוק, אפשר לומר ‘ספוגות’ אחת בשנייה -נפרדות ומחוברות בו זמנית. שתי איכויות הדרות יחדיו בתוך המרחב הביולוגי-פסיכולוגי ששמו ‘הגוף’. אנחנו נבקש ‘לטבול’ ביחד אתכם בתאוריה הפוליוואגאלית ולהציגה כגוף ידע תאורטי ופרקטי שמדבר, חי ונושם אימבודימנט, שמדבר בטבעיות את האופן בו הקשר בין הגוף לנפש פועל ואת האופן בו ההבנה שלו יכולה להביא תקווה לכל קשר טיפולי.

11:00: ציפי נגב

הזמנה להפנמה גופנית של הפילוסופיה של היוגה

הפילוסופיה-פסיכולוגיה של היוגה נותנת את המצע הרחב שבתוכו מתקיימים תהליכי ההפנמה הגופנית, היא מוסיפה את ההיבט הטרנספרסונאלי ומציעה את האפשרות לאינטגרציה של גופנפשרוח כמכלול שלם. בשיעור שאתן אזמין את המשתתפים לתהליך מתוך נקודת המבט של הפילוסופיה והפסיכולוגיה של היוגה ואתייחס בדרך של הפנמה גופנית לשאלות חשובות העומדות בבסיס תהליכי ההפנמה הגופנית ובהן :

מהי נקודת המוצא לתהליכי הפנמה גופנית ?
מה היעד ומהי התכלית של הפנמה גופנית ?
מהי אינטגרציה ומהי הרגשת השלם ?
מהו הקשר בין מוביל תהליכי ההפנמה הגופנית לבין הפונה ?

12:00: ניר אסתרמן
מסע ריפוי דרך הגוף אל מקורות הצל

הצל הוא האזור בגופנפש שלנו שאליו השלכנו את כל מה שלא יכולנו להיות אם רצינו להשתייך למשפחה, לחברה ולעם שלנו. אנחנו לא מודעים לקיומו של הצל אבל הוא מנהל את חיינו ואת מערכות היחסים האישיות והמקצועיות שלנו. כשאנחנו רואים את הצל שלנו מגולם בגופו של האחר, אנחנו נהיים שיפוטיים, תוקפניים, מחנכים ומתנשאים. ולעתים, סולדים, מאוימים, נמנעים.
הצל מעצב את חיינו בהווה אך נובע מהאירועים הקשים והטראומות של הדורות הקודמים במשפחה ובעם שלנו.

 בסשן, נדבר מעט על הצל ועל השפעתו על חיינו, ונצא למסע של ריפוי מונחה אישי. מסע שיעבור דרך החוויה הגופנית של המפגש עם הצל, הליכה למקורותיו הבין דוריים ויצירת תנועה מרפאת במקורות הללו. המסע יסתיים בחזרה לכאן ועכשיו, בגוף שלנו, במפגש שלנו עם האחר.
אין צורך בידע קודם כדי להשתתף בסשן.

13.00: מיכל ירקוני, איילת לקט קינן, איריס גלבוע, אורית קלפיש

פאנל אמבודימנט ותנועה

מפגש מעשיר במבנה של פאנל בין ארבע מטפלות ומורות מנוסות בתחום התנועה והנוכחות הגופנית

14.00: אילנית תדמור

אימפרוביזציה בתנועה מהסטודיו לחיים ובחזרה – כלים פשוטים לחיבור אל הגוף בחיי היום היום

במפגש נשלב בין תנועה ושיחה על הכלים של אימפרובזציה בתנועה, וכיצד אותם כלים יכולים לתמוך בנו ליצירת חיבור עמוק אל עצמנו,בהירות בבחירות, וחיזוק האנרגיה שלנו בתקופה של שינויים גדולים בכל רובד בחיינו.

15.00: ג’ודיתה בן דוד (סאטינקה)

מיינדפולנס מודע טראומה: קשב עמוק, שפת התחושות, טראומה – בעד או נגד

מיינדפולנס מודע טראומה Trauma Sensitive Mindfulness, מחקרי מוח עדכניים, והבנות עומק בפסיכותרפיה הגופנית וה Somatic Experiencing – מספרים לנו דרך זהירה אך אלגנטית בעבודה עם טראומה.

טראומה יכולה להתעורר לפתע במסעות עם מדיצינות, בתרגול יוגה מחוייב, בריטריט ויפאסנה זן כפי שאנו יודעותים. כל ארוע שמטלטל את תפיסת העולם המקובעת עשוי להיות טריגר להתגלות של רבדים עמוקים,

לא רק אלימות פיזית ומינית אלא גם בגידה, התעמרות, חוסר ודאות אקוטי, ביוש, חרם וניכור. חיוני בהנחיית קבוצות ובעבודה רב תרבותית להביא תשומת לב לשינוי עוד בתחילתו.

במקרה כזה, מה נרצה לאסוף, כיצד, כהבנה ראשונה לעזרה ראשונה, למה נרצה להפנות את תשומת הלב ואיך ניתן לעורר את האינטליגנציה הגופנית לחבור לתהליך חיים והחלמה. 

מה הבורות והאזהרות שבדרך, האם הולכים עמוק יותר או מרגיעים או …., מה מכוון את המפות האנרגטיות שיכולות לתמוך בעבודתינו כמטפליםות בשדה האמבודימנט.

16.00: חן רחל עין-הבר, יניב קקון

תרפיה מבוססת נשימה והתמקדות

לאורגניזם שלנו יש תנועת חיים טבעית קדימה. בעקבות חוויות ומצבי חיים שונים, מקומות בתוכנו נעצרים בתוך המערכת. כדי לאפשר את תנועת החיים המביאה לשינוי מיטיב, עלינו ליצור סביבה פנימית מקבלת בה אנו שוהים עם התחושה המורגשת (felt sense) של המצב העצור. 

מיומנות השהייה מצריכה מאיתנו להיות נוכחים בקצה של מה שקיים ומתהווה (ה- implicit). כאשר עולה בנו קושי לשהות שם, הנשימה מסייעת לנו להתרחב, להרגיע את המערכת העצבית ובכך לשאת את מה שעולה. 

בהמשך התהליך, כאשר מתרחשת טרנספורמציה (shift), לא פעם אנו ממהרים ל”בעיה הבאה”. כאן אנו נעזרים בפעולת הנשימה על מנת לעגן, להטמיע ולהרחיב את גבולות החוויה השלמה והמיטיבה. 

בשיעור זה נעמיק יותר בהבנת מושגים ותפיסות אלו ונחווה את החיבור בין הכוונת הנשימה לשהייה עם התחושה המורגשת.

17.00: ארי גבע

טיפול ראשוני ממוקד גוף בהלם קרב

הטיפול בהלם קרב, מיד אחרי הפגיעה, הוא קריטי וממש מציל חיים.
בסדנה אשתף בחוויית טיפול בודד ממוקד הגוף בחייל שנערך מספר ימים לאחר שחזר מן החזית במלחמת לבנון השניה (ללא שום פרטים של החייל או מה שהוא עבר). בסדנה אתייחס לזיהוי הסימנים של הלם קרב ראשוני, לדרכים לעבוד איתו במגע, לנטייה של מטפלים להיזהר מדי במקומות שנכון לפגוש באופן ישיר את הפחד כחוויה גופנית ולעבוד איתו.

18.00: רונית אסקרוב

שדות של פעולה ואמבודימנט, אמנות של חיבור בין מאמץ ותענוג

הסדנא תעסוק במנעד התנועה שבין התקרבות להתרחקות בשדות הגופ-נפש-רוח. ההנחה היא שיש כל רגע פעולה בחיים, וכשנשים לב אליה ונחבר בין המאמץ להתגלם בתוכה לבין תענוג יווצר תהליך מרפא של נוכחות בתוך פעולת החיים. נשים לב לפערים ואיך להיות נוכחים גם בתוכם. הסדנא משלבת גופי ידע שונים מעולם הפסיכותרפיה הגופנית, התנועה והחסידות.

19.00: איליס חיה-ברכה אדלסון

גבולות ושייכות

כאשר אנו מתחילים לראות בגוף את ההיבט הנגיש ביותר של עצמנו, אנו מועצמים באופן עמוק. בעזרת תנועה ו- EMBODIED YOGA PRINCIPLES, נחקור את התחושה של להרגיש בבית בגוף, בתוך העור שלנו, את תחושת השייכות הגופנית שלנו. יחד עם זאת נבחין ביחסנו לגבולות ומה המשמעות של קביעת גבולות משמעותיים.

20.00: נגה מיבר, מעוז יעקב

מיניות – החלק האבוד בפאזל

הגוף השלם שלנו מכיל את כל האיברים והתחושות, אבל חינכו אותנו להתבייש ולהסתיר את המיניות שלנו ופעמים רבות אנחנו נבוכים להפנות את תשומת הלב ולהכיר בתחושות של עונג, תשוקה, תסכול או עוררות מינית. 

מעשה אהבה יכול להיות אקט פיזי של עונג ופורקן אך הוא יכול להיות גם אקט רגשי, נפשי ואף רוחני של חיבור עם האחר/ת, עם הגוף, עם עצמינו, עם הטבע ועם העולם.

אדם שלם הוא אדם שמודע למיניות שלו ומסוגל לעבוד איתה ולבטא אותה כיוון שבעבודת מודעות גוף עם המיניות שלנו נמצאים המפתחות לכוח החיים, להתעלות אקסטטית, לצללים הכי אפלים שלנו ולפתולוגיות רבות.

21.00: איילת נתן, מורן בודנר

קווירבודימנט (Queerbodiment) – האמבודימנט של החוויה הלהט”בית

החוויה הגופנית-נפשית מייצגת את מי שאנחנו בפן האישי, אבל גם בפן החברתי-תרבותי. כך שמעבר להבדלים אישיים יהיה הבדל באמבודימנט בין קהילות שונות של בני אנוש: בין גברים לנשים, בין עמים מתרבויות שונות, בין גילאים שונים, בין סטרייטים ללהטב”ים וכדומה. גם בתוך הקהילה הלהט”בית יש הבדלים עצומים באמבודימנט (חוויה גופנית-רגשית של הומו תהיה שונה מאוד מזו של לסבית ושונה מזו של טרנס), אבל ישנם נושאים שאיתם מתמודדים כל חברי וחברות הקהילה הגאה, העומדים בבסיסה של הקווירבודימנט: זהות פנימית של מגדר, נטייה מינית, ארונות, שפה, גאווה ועוד. לכל אחד מאלה יהיה אמבודימנט ייחודי.

בסדנה נתנסה בחלק מחוויות האמבודימנט הללו, ונמצא שעל אף שחוויות אלו ייחודיות לקהילת הלהט”ב, בכולנו יש מן החוויה הקווירית.

זוהי סדנת התנסות, המיועדת לא.נשים מכל קצוות הקשת – סטרייטים ולהט”בים כאחד.

Pin It on Pinterest